top of page
Zoeken

'Help, mijn kind gaat naar de brugklas!' in de Gelderlander.

Je kind gaat naar de middelbare school, maar heeft die nog niet of nauwelijks van binnen gezien. Na het vorige coronajaar zou het zomaar kunnen. Hoe help je je kind bij de overstap? Deze (ervarings)deskundigen delen hun tips voor een ideale voorbereiding.


Verken samen de route De weg ernaartoe kun je samen met je kind vast afleggen. Dit is niet alleen een mooie metafoor, volgens orthopedagoog en gedragstherapeut Daniëlle Bax-Goedhart van jeugdpraktijk Een Stap Voor is het een must om samen de route te verkennen. Pak op een droge, zonnige dag de fiets en fiets met elkaar de weg naar school.


,,Als je dan bij school bent”, zegt Daniëlle, ,,zoek dan meteen even uit waar de fietsenstalling en hoofdingang zich bevinden. Dan is dat maar vast duidelijk.”

Zeg tegen je kind dat het heel normaal is om nerveus te zijn, maar dat je er in gelooft dat hij of zij een mooie tijd tegemoet gaat.

Geef je kind vertrouwen

De belangrijkste tip die Daniëlle meegeeft en die ook in de ‘Powertraining voor aankomende brugklassers’ voorbij komt, die deze zomervakantie na het succes van vorig jaar zelfs twee keer wordt aangeboden, is vertrouwen geven. ,,Dat doe je bij peuters en kleuters al”, stelt Daniëlle, ,,kinderen zijn daardoor eerder geneigd het positief te zien.”


,,Dus zeg tegen je kind dat het heel normaal is om nerveus te zijn, maar dat je zeker weet dat hij of zij een mooie tijd tegemoet gaat. Als je zegt ‘jij kan dit’ is dat een hele andere boodschap dan dat je zegt dat het spannend is en waarschuwt voor de gevaren.”


Blijf jezelf Deze twee meiden hebben het brugjaar net achter de rug. Volgens Lianne Buitelaar (12) en Nina Smit (13) moet je je vooral niet als een brugklasser gedragen. ,,Nee”, zegt Lianne, ,,je moet goed bij jezelf blijven en vooral niet populair gaan doen.”

De twee Bodegraafse vriendinnen hadden het geluk dat ze samen ingedeeld werden in een van de vwo-brugklassen van het Driestar College. ,,Als je niet met bekenden zit, geef het dan de tijd. Je leert elkaar vanzelf kennen. Ga je niet ineens anders voordoen dan je bent. Als je faket, is dat overduidelijk.”


Stel je kind gerust Dat herkent Daniëlle bij kinderen die in haar praktijk de powertraining volgen. Veel middelbare scholen organiseren een brugklaskamp of houden speciale introductieweken, waarbij klasgenoten elkaar op een leuke manier leren kennen. ,,Iedereen zit in hetzelfde schuitje”, stelt Daniëlle. ,,Als ouder kun je je kind daarin geruststellen. Hij of zij is niet alleen. Andere kinderen maken hetzelfde mee en dat zorgt voor een band.”


Plan een moment in de week samen Plannen en organiseren vragen veel van een puber. Volgens Daniëlle zijn dat juist vaardigheden die een puber niet heeft. De voorkwab achter je voorhoofd is hier onder andere verantwoordelijk voor en volgens Danielle is dat gedeelte bij pubers nog onderontwikkeld.

Natuurlijk moet je kind hier zelfred­zaam in worden, maar zeker de eerste maanden is het fijn om samen een vast moment in de week te plannen om de week voor te bespreken

,,Natuurlijk moet je kind hier zelfredzaam in worden, maar zeker de eerste maanden is het fijn om samen een vast moment in de week te plannen om de week voor te bespreken. Hoe ziet de week eruit, wat staat er in de agenda? Zo help je je kind het overzicht te krijgen en te bewaren.”


Ga samen ‘boodschappen’ doen Iedere school heeft wel een uitzetlijst. Maak een boodschappenlijstje en ga samen op jacht naar spullen als kaftpapier, ruitjesschriften en de juiste rekenmachine. De Bodegraafse Lianne en Nina maakten er een middagje uit van. ,,Door spullen uit te zoeken die je leuk vindt, krijg je er meteen meer zin in”, vinden de twee. Je kind maakt zo een goede start.

,,Samen op jacht gaan en een lijstje afwerken geeft een gevoel van controle. Dat werkt absoluut psychisch positief”, meent Daniëlle.

Comments


Wil je op de hoogte blijven van

deze Social Rebel?

Bedankt voor je aanmelding!

© 2024 Danielle Goedhart

bottom of page