Verdwalen in de supermarkt, meegaan met een vreemde of spontaan verstoppertje spelen: elk jaar raken kinderen vermist. Hoewel er veel verschil zit in de soorten vermissingen, is voorkomen beter dan genezen. AMBER Alert Europa heeft daarom een prentenboek gemaakt om kinderen te leren naar hun onderbuik te luisteren.
"In Nederland zijn er ongeveer 17.000 kindvermissingen per jaar", vertelt Julie Bellinkx, auteur van het boek 'Buikgevoel' en afdelingshoofd bij AMBER Alert Europa. Het boek is onderdeel van de jaarlijkse preventiecampagne van de stichting voor vermiste kinderen.
Dat hoge aantal vermiste kinderen moet wel in context geplaatst worden. Er is namelijk een groot verschil tussen kinderen die even uit het oog verloren zijn in een speeltuin en een kind dat door iemand met kwade wil wordt ontvoerd. "Een grote groep bestaat uit kinderen die kwijt zijn, waarbij veel paniek ontstaat onder ouders. Maar die kinderen worden vaak binnen een half uurtje weer gevonden", legt Izanne de Wit uit. Zij is landelijk coördinator persoonsvermissingen bij de politie.
Elke melding bij de politie van een vermissing wordt in dat hoge aantal meegeteld. In de meeste gevallen worden die kinderen snel weer gevonden. Op de website van de politie staan op dit moment 21 kinderen als vermist opgegeven.
Moeilijk thema
Het boek 'Buikgevoel' is bedoeld voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Andere leeftijdsgroepen, zoals tieners, zijn volgens Bellinkx al bereikt. Bij de groep kleinere kinderen is het volgens haar vooral een uitdaging om een moeilijk bespreekbaar thema op een speelse wijze te bespreken. "Je wil het niet te zwaar maken voor de kinderen", zegt Bellinkx.
Voor de inhoud van het boek is daarom samengewerkt met vermissingsexperts, kinderpsychologen en gedragswetenschappers. Het verhaal is vervolgens geschreven aan de hand van vijf tips van AMBER Alert Europa om vermissingen te voorkomen.
"We hebben geprobeerd om de tips in situaties te verwerken waarin de hoofdpersonages belanden", legt Bellinkx uit. Zo gaan personages Egel en Haas samen op pad, lopen ze weg van een vreemde vos en vragen ze een berenfamilie om hulp als ze verdwalen. "Zo worden de tips niet droog geserveerd, maar komen ze wel naar voren in de situaties."
Vragen beantwoorden
Kinderpsycholoog en orthopedagoog Danielle Goedhart-Bax is wel te spreken over het boek. "Kinderen hebben veel meer aan beelden", legt ze uit. "Ze leren daar meer van en onthouden het beter." Ze ziet het boek dan ook als handig middel om met kinderen in gesprek te gaan over moeilijke onderwerpen.
Daarbij benadrukt ze dat het boek niet als eindhalte gezien moet worden. "Het is niet de bedoeling dat je het als een afgevinkt onderwerp ziet", zegt ze. "Lees het niet één keer voor om dan te denken dat het besproken is. Pak het boek er eens in de zoveel tijd weer bij en probeer zo open en eerlijk mogelijk de vragen van je kinderen te beantwoorden."
Ouders moeten volgens haar in ieder geval oppassen om kinderen niet bang te maken met de verschillende scenario's. "Je moet opletten dat je goed in gesprek blijft en het niet te zwaar maakt", zegt Goedhart-Bax. Volgens de auteur van het boek is daar geen voorkennis voor nodig.
Niet naïef zijn
Auteur Belinkx heeft er bewust voor gekozen om de hoofdpersonages wel een avontuur aan te laten gaan. Alleen waarschuwen voor bepaalde scenario's en risico's is volgens haar namelijk te kort door de bocht. "Hoe vaak ouders ook zeggen dat je iets niet mag, is het uiteindelijk de realiteit dat kinderen als ze voor een keuze staan niet altijd de raad van hun ouders opvolgen", zegt Bellinkx.
"Een kind wil dingen zelf ontdekken. Daar moet je niet naïef in zijn", vervolgt ze. Volgens haar is het doel dat kinderen, als ze ooit in een vergelijkbare situatie als de personages uit het boek komen, de tips en keuzes uit het boek in hun achterhoofd houden.
Het kinderboek 'Buikgevoel' wordt vandaag uitgedeeld op Schiphol, zodat ouders op weg naar vakantie het boek al met hun kinderen kunnen lezen. Verder is het boek verkrijgbaar in boekhandels en bibliotheken in Nederland en België.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5386279/vermiste-kinderen-voorkomen-buikgevoel-kinderboek
Comentários