top of page
Zoeken

Linkedin: THUISZITTERS EPIDEMIE

Gepubliceerd op 10 oktober 2024: Linkedin Kinderen die noodgedwongen niet meer naar school gaan – we zien ze helaas steeds vaker in de GGZ. Een groeiend probleem en ik heb niet de illusie dat ik een pasklaar antwoord heb. Het is een complex maatschappelijk vraagstuk: onderwijs dat niet aansluit bij de behoeften van het kind, toenemende prestatiedruk en psychische klachten die onder kinderen en jongeren stijgen. 


Ik kan het niet oplossen maar we kunnen deze kinderen wel helpen door onze verantwoordelijkheid te nemen en de gebreken in het systeem te erkennen. Ik vind het schrijnend om te zien dat het gebrek aan een passend onderwijssysteem op de schouders van het kind wordt gelegd. Hoe vaak horen we niet: "Mees heeft een stoornis", of "Charly is ongemotiveerd, daar kunnen we niets mee", en "Sofie vraagt te veel aandacht, maar we hebben nog 28 andere leerlingen in de klas". 


Elk kind heeft recht op onderwijs dat aansluit bij zijn of haar behoeften. De thuiszitters die ik wekelijks zie, bloeien juist op in een omgeving die verder afstaat van het huidige onderwijssysteem. Het is dan ook niet de schuld van deze kinderen dat er geen passend aanbod voor hen is. Evenmin is het hun verantwoordelijkheid dat de klassen (over)vol zijn en leerkrachten overbelast raken door de vele bijkomende taken die op hun schouders rusten.


Zoals mijn Spaanse vriendin zou zeggen: Toon cojones en erken dat het probleem niet bij het kind ligt. Alleen al het uitspreken hiervan tegen ouders en kinderen kan een wereld van verschil maken. Steeds weer de uitzondering zijn in een systeem waarin veel andere kinderen wel degelijk gedijen, heeft een enorme impact op het zelfbeeld en zelfvertrouwen van deze kinderen. Deze ervaring vormt ze en jij kan hierin als volwassene het verschil maken. 


Mensen reageren op de omstandigheden waarin zij zich bevinden (quote: Heleen van der Pijl). Dit is overigens absoluut geen kritiek op de onderwijssector – integendeel. Ik heb ontzettend veel respect voor de docenten die met hart en ziel hun werk doen. Maar zolang we kinderen blijven beschouwen als de 'eigenaren' van dit probleem, veranderen we niets aan het systeem. En dat mag wat mij betreft veel vaker het onderwerp van gesprek zijn. 





Комментарии


Wil je op de hoogte blijven van

deze Social Rebel?

Bedankt voor je aanmelding!

© 2024 Danielle Goedhart

bottom of page