Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de Jeugdzorg Plus en de GGZ, ontwikkelde ik een steeds duidelijkere visie over het vormgeven van goede hulp. Die strookte niet altijd met de visie van mijn werkgever(s) of van het beleid in de GGZ waar ik toen werkzaam was. Vijf jaar geleden hakte ik de knoop door en besloot mijn ‘Kinder- en Jeugdpraktijk Een Stap Voor’ op te zetten. Laagdrempelig contact, korte lijnen, snel van start kunnen gaan, maatwerk en een anti-hokjes werkwijze, dat staat in mijn visie centraal. Zonder tussenkomst van een lange wachtlijst, waardoor je de verergering van de klachten letterlijk ‘Een Stap Voor’ bent.
Nu, vijf jaar later, is de praktijk inmiddels gegroeid naar een team van negen professionals. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om als team ouders en kinderen het juiste psychologische/pedagogische zetje in de rug te geven.
Diversiteit aan expertise en ervaring
“Ik wil professionals inspireren en de mooie kanten van ondernemerschap belichten”
Doordat de praktijk is gegroeid, zijn mijn taken geleidelijk aan verschoven. Gelukkig heb ik een administratief medewerker die mij ondersteunt, de administratieve last is namelijk hoog. Het is overigens nooit mijn intentie geweest om tot een ‘grotere’ praktijk uit te groeien. Ik waak er zelfs voor dat we een logge organisatie worden waarin geen ruimte meer is voor laagdrempeligheid. Ik ben heel blij met de huidige samenstelling en grootte van het team, er is diversiteit aan expertise en ervaring. Ik denk dat dit de kwaliteit waarborgt.
Combinatie eigen praktijk en drie jonge kinderen
Vijf dagen in de week ben ik bezig met het runnen van de praktijk, daarvan ben ik ongeveer 28 uur aanwezig in de praktijk. De overige uren werk ik thuis of in de avonduren als mijn kinderen slapen. Naast mijn werk heb ik namelijk nog drie jonge kinderen die ook mijn aandacht verdienen. Veel mensen vragen zich af hoe ik de combinatie van een ‘eigen praktijk’ en ‘kinderen opvoeden’ volhoud. Ik denk dat mij dit prima lukt omdat ik van nature veel energie heb en ik aardig flexibel ben in denken en doen. Ik lig niet snel ergens wakker van. Tenslotte doe ik vooral iets wat ik onwijs leuk vind, mijn werk voelt vaak niet als écht werken.
Concreet houd ik mij nu vooral dagelijks bezig met het beleid van de praktijk: het bewaken van de kwaliteit en wat is hier in het team voor nodig. Ik coördineer daarbij de aanmeldingen die bij ons binnenkomen en screen of ze passend zijn binnen de kaders van onze hulp. Daarnaast ben ik best wat tijd kwijt aan het bijwonen van vergaderingen vanuit de gemeente en netwerken. Ook behandel ik zelf nog kinderen en geef ik regelmatig SOVA trainingen. Dit houdt je scherp en zorgt ervoor dat je met beide benen in het werkveld blijft staan.
“De ouder of kind verdient jouw volledige aandacht waarin je zorgvuldig de hulpvraag tot de bodem uitpluist"
Ik vind het belangrijk om écht te luisteren naar degene die voor je zit. Dit klinkt heel logisch, maar er is een verschil tussen iets horen en écht luisteren. De ouder of het kind vertrouwt
zijn zorgen aan jou toe. Degene verdient hierdoor je volledige aandacht waarin je zorgvuldig de hulpvraag tot de bodem uitpluist.
Comments